Een duurzame transformatie door de Verbonden Adem

Afgelopen vrijdag ben ik gestart met het eerste blok van de 6 maanden durende opleiding tot Ademcoach van Ademwerk. 3 Dagen was ik ondergedompeld in de wereld van diepe transformatieprocessen, de techniek van de verbonden ademhaling ervaren en begeleiden en vooral het effect van de verbonden ademhaling ervaren en aanschouwen bij medestudenten.

Met een fantastische groep (18 vrouwen!) en 2 geweldige leraren voelt het aangaan van deze reis ontzettend gedragen.

Ik ben er zo van onder de indruk dat ik voel dat ik hierover wat wil delen. Iets over het principe van de Verbonden Adem en ook over mijn eigen ervaringen tot nu toe.

Eerst over het principe van de Verbonden Adem

Ervaringen in ons leven die we niet helemaal doorvoelen, omdat het in dat moment bijvoorbeeld te overweldigend, te verdrietig, te beangstigend of te onveilig voelde, zetten zich vast in ons lichaam. Je zou het kunnen zien als propjes energie die de doorstroom van onze vitale levensenergie blokkeren of beperken.

Dit uit zich in onze persoonlijkheid; hoe we ons verhouden tot het leven, tot onze relaties, tot onszelf, onze mentale/emotionele en fysieke gesteldheid.

Oftewel, pijnlijke ervaringen uit het verleden hebben een behoorlijke imprint en impact op onze persoonlijkheid in het Nu.

Onze ademhaling is een weerspiegeling van onze persoonlijkheid.
De manier waarop we ademen vertelt ontzettend veel over ons. Hier was ik me helemaal niet bewust van maar ik begin hier nu steeds meer in te herkennen en ontdekken. Wonderlijk.

De verbonden ademtechniek is een techniek die je uitnodigt om ongeveer 45 minuten op een andere manier te ademen dan je gewend bent. Je gaat dus buiten je ‘normale’ ademhaling en daarmee ook buiten je persoonlijkheid. En dat is geweldig transformerend.
Want wanneer je buiten je persoonlijkheid gaat (dat waarmee jij je allemaal identificeert) ontmoet je die ‘propjes energie’ die zich hadden vastgezet in jouw systeem. Je ontmoet dat wat je jezelf in het verleden niet hebt toegestaan te voelen.
Zonder die ervaringen helemaal opnieuw te beleven ontmoet je binnen de verbonden adem de energie van deze ervaringen, de sensaties en de emoties.
De coach begeleid je om uit het verhaal te blijven maar in de ervaring, in het Nu.
Zodat jij jouw belemmeringen vanuit het verleden kunt transformeren naar ruimte en verbinding in het Nu.

Mijn eigen ervaring.

Ik ben gestart met deze opleiding omdat ik zag wat voor transformatie het bracht bij mijn man. Na ongeveer 3 sessies zag ik bij hem zijn gevoelswereld openen die vanaf zijn kindertijd belemmerd werd, met allerlei uitwerkingen in het dagelijks leven van dien.
Ik had al vaker ademsessies gedaan maar dit zien bij René riep bij mij op: ‘wauw, hier wil ik meer van weten, dit zou ik ook graag brengen voor de mensen in mijn praktijk.’

Ik moet hier nu hardop om lachen omdat, dat wat je buiten jezelf ziet en je aanspreekt, natuurlijk ook altijd iets zegt over iets in jou. In MIJ dus in dit geval. Dacht ik dus even dacht de motivatie buiten mezelf lag ;).

Maar op dag 1 realiseerde ik me al dat mijn vermogen om ervaringen echt te doorvoelen best ver van me vandaag lag. Ik heb een zeer groot IN-voelend en AAN-voelend vermogen maar ik werd me er bewust van dat ik mijn eigen ervaringen vaak niet helemaal doorvoel.
Ik kan veel doorzien, ervaring en gevolgen aan elkaar kloppen, lijntjes leggen, ik kan het vertellen in de mooiste verhalen maar toch bleef het vaak hangen en zich herhalen.
En nu VOEL en zie ik waarom; ik hield het op afstand door er vanuit mijn bewustzijn naar te blijven kijken maar ik doorvoelde het niet in mijn lichaam.

Ik voelde dat de verbinding met mijn buik best afgesloten was.

Na de eerste 3 dagen opleiding en daarna elke dag thuis zelf de ademtechniek te doen, merk ik dat ik langzaam maar zeker aan het zakken ben in mijn buik. Ik ontmoette in de sessies diepe gevoelens van eenzaamheid, verdriet en angst maar ik voel (volgens mij voor het eerst in mijn bewuste leven) dat ik me kan verbinden met mijn buik.

Wat dat inhoudt voor mij?

Dat ik nu diep voel en ervaar wat iets met me doet, dat ik de wereld minder vanuit mijn hoofd ervaar maar meer vanuit verbinding met alles wat is.

Het is moeilijk uit te leggen merk ik maar wat ik gister ervaarde toen ik met mijn dochtertje aan het wandelen was illustreert dit voor mij.
Ik realiseerde me; wauw wat ben jij toch een heerlijk wezentje. Waar dit voorheen in mijn bovenlichaam bleef (mijn hoofd en mijn hart) voelde ik nu in mijn buik en hele lijf de emotie en de levensvreugde van deze ervaring. Ik barstte bijna uit elkaar van geluk en deed met haar ter plekke een vreugde dansje waarop ze begon te schateren en stralen van blijdschap. Echt een prachtig moment.

Ik voel me ten diepste dankbaar dat de verbonden adem op mijn pad is gekomen. Geen idee wat het me gaat brengen in de toekomst maar wat het me brengt in het hier en nu is prachtig.
Zoals met alles wat ik breng in mijn werk vind ik het belangrijk om het eerst zelf te ervaren en te leven. Eerst weer een innerlijk transformatieproces in mezelf  om daarna andere mensen te mogen begeleiden binnen hun transformatieprocessen.

Voor wie het leuk vind, ik deel hier graag af en toe mijn ervaringen binnen dit nieuwe avontuur genaamd ‘het leven’.